Planiranje

Pre nego što pocne proces proizvodnje reklame iz glave, ne bi bilo loše da uz kaficu ili sokic, porazgovaramo. U stvari, to je obavezni, prvi korak u našem zajednickom poslu. Važno je da cujemo i saznamo sve o vašoj firmi, vašem proizvodu ili usluzi, šta i zašto hocete da reklamirate. Dobro bi bilo i da nam kažete neku rec o vašoj konkurenciji. Sigurno je imate. Hajde da vidimo šta to vi imate a oni nemaju. Ili šta to i oni i vi imate, ali oni ne reklamiraju! Dakle, treba nam jedan ili više razgovora, da što kažu, sklopimo kockice, iliti, strucno receno, napravimo strateški plan. Važno je da odmah, na pocetku, sve dobro isplaniramo. Tako cemo mogucnost greške svesti na minimum a maksimalno efikasno i efektno iskoristiti budžet koji odredimo. I na kraju, moramo zajedno da odredimo trenutak kada ce naš proizvod, reklama, poceti da "radi" svoj deo posla.

Proizvodnja

Dogadja se, ali retko, da prva ideja bude i najbolja. Ako cemo pošteno, više je trenutaka kada covek ne zna odakle da pocne, a kamoli gde ce i kako da završi. Ali na svakom, novom, pocetku procesa proizvodnje reklame iz glave, uvek stoji jedno pravilo: sve što hocete da kažete može da stane u 15 sekundi, Ako ne može - mora. Dobro, ajde sad, sekunda gore-dole, može da prodje. Važno je da vaša poruka bude jasna, kratka, zabavna, jednom recju atraktivna. Poruka ili slogan koju šaljemo mora biti laka za pamcenje. Ljudi je slušaju svuda, dok su kod kuce, na poslu, u autu, autobusu, u prodavnici, u tome je prednost radio reklame. Tv reklama je nešto drugo - ono cime se prekidaju vaše omiljene serije, filmovi ili gol šanse. To je ono kad se svi hvataju za daljinski. Zato, sve ono što važi za radijsku reklamu, još više obavezuje prilikom proizvodnje tv reklame. U što kracem vremenskom intervalu, najbolje do 20 sekundi, treba ispricati celu pricu. Kako? Svaka slika prica svoju pricu. Nema šablona. Nema jedinstvenog rešenja. Svako je drugacije i novo, ali je svako iz glave!

Distribucija

Distribucija reklamnog materijala, iliti strucno receno, zakup medijskog prostora, dakle, na kojim radio i tv stanicama ce se vaša reklama cuti ili videti, predstavlja konacnu realizaciju kreativnog dela kampanje. Kraj proizvodnog procesa iz glave. Zakup medija je finansijski veliki, ako ne i najveci, deo, svake kampanje i zato treba biti krajnje ozbiljan. Jer, moramo maksimalno efikasno da iskoristitimo planirani budžet. Uostalom radi se o vašim parama. A tu, priznacete, nema zezanja! Uskladicemo vaše zahteve sa zakonima tržišta. Zato nema sentimentalnosti, volim ovaj radio ili gledam ovu televiziju. Niko vam ne brani da to radite i dalje, ali ne sa svojom reklamom. Zakup medijskog prostora zasnovan je na relevantnim rezultatima istraživanja slušanosti, odnosno, gledanosti radio i tv stanica. Dugogodišnja saradnja koju Agencija Iz glaaave RSA ima sa medijskim kucama po Srbiji, posebno u regionu Šumadije i Pomoravlja, garantuje da cemo za vas uvek uspeti da "postignemo" najbolju mogucu cenu.

Live score

Na žalost, Agencija Iz glaaave RSA, niti bilo koja druga, koliko znam, nema teletekst na kome bi mogli da pratimo "u živo" rezultate reklamne kampanje, Ali to nas ne sprečava da u svakodnevnom kontaktu sa vama i medijima od početka pa do kraja reklamne kampanje pratimo, zajedno, kakvi su efekti zajedničkog posla, da osluškujmo i pratimo reakcije kupaca ili korisnika vaših usluga. Promene su svakodnevne, tržište se menja, što bi rekli, turbulentno je pa je zato svaki dan je drugačiji od onog prethodnog. I vama je jasno da u praksi nije sve kao u teoriji, pogotovu ne u Srbiji. Naš posao se, u krajnjoj fazi svodi na sposobnost da brzo i precizno, i to u hodu, probamo da nadjemo najbolje odgovore za sutra.